Εργασίες

Τεύχος 3o

Διαβάστε το τρίτο τεύχος κάνοντας κλικ στην εικόνα 

Τεύχος 2ο

Διαβάστε το δεύτερο τεύχος κάνοντας κλικ στην εικόνα 

Διδασκαλικαί μεταβολαί εν τω νομώ Ευβοίας

Διαβάστε την εργασία κάνοντας κλικ στην εικόνα 

 

ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ …ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ (Τρίτη συνέχεια)

Λέει η γιαγιά μου: Τότες που φιάναμε το σπίτι, ο πατέρας σου αγάπαγε τη μάνα σου. Τσάμα (και άμα) πέρναγε η μάνα σου, οι μαστόροι φωνάζανε: 

Ω! Προκόπη, ω! Προκόπη ο συκοφάος. Φόριε η μάνα σου μία φανελίτσα, έτσι σα τσίτρινη όπως είναι ο συκοφάος τσαι ερχέτανε στην αδερφή της, τη θεία σου τη Λένη τσαι πέρναγε να πάει κατε τσει (εκεί) πίσου στο αλώνι του Λαμπράκη, που είχε η θεία σου η Λένη τα ζα (ζώα).

ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ (Δεύτερη συνέχεια)

Μία δόση, το παππού τον Προκόπη, τον εχτύπησε ο Μήτσος ο Ρήγας μαζί με τον αδερφό του τον Βασίλη, στου Βάγια το μαγαζί. ( που να ξέρανε ότι μετά  από 40 περίπου χρόνια, το εγγόνι του ενός, ο πατέρας μου ο Προκόπης και η κόρη του άλλου, η μάννα μου η Βαγγελιώ θα παντρευτούν και θα γίνουν συμπέθεροι…).
Ο Μήτσος ο Ρήγας είχε ένα χωράφι στα κατήφορα, από την ποκάτου μεριά από το χωράφι του παππού. Πήγε λοιπόν και κούφωσε (έσκαψε) το χωράφι του, εκεί που χώριζαν τα δύο χωράφια. Του λέει λοιπόν ο παππούς:

ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ

Αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα μου, του Προκόπη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. 

Τ Ο Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι

Είκοσι τρεις (23) Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι στο χωριό μας. Από τις είκοσι δύο (22) αρχίναγε. Παλιά για κάνα-δύο χρόνια, το κάνανε του Αγιωργιού και καταργήσανε το νιάμερα της Παναγίας, αλλά αρρωστήσανε, πεθάνανε πολλοί, έπαθε μεγάλο κακό το χωριό φοβηθήκανε και το γυρίσανε πάλι τα νιάμερα. Εγώ δεν το θυμάμαι το πανηγύρι του Αγιωργιού, έτσι είχα ακούσει από τη μάνα μου.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΑΓΙΩΡΓΗ

Το 1933, Αύγουστος μήνας θα ήτανε, δεν θυμάμαι ακριβώς, δουλεύαμε στο κάρβουνο και είχαμε να πληρωθούμε έξι μήνες. Θέλαμε να κάνουμε σωματείο. Το είχαμε μισοφιάξει δηλαδή. Είχαμε μαζέψει τις πενήντα πογραφάδες που χρειαζόντανε και ήτανε να καταθέσουμε τα χαρτιά στη Χαλκίδα, στο Πρωτοδικείο. Ειδοποιήσαμε να έρτει και ένας της ομοσπονδίας, της κεντρικής επιτροπής των Αθηνών, όπως είναι σήμερα η Γ. Σ. Ε. Ε., για να μας καθοδηγήσει, αλλά αυτοί δε στείλανε κανένανε ...

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι, συνδημότες.

Το agiorgitatsi, όπως θα είδατε, (γιατί για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχετε μπει ήδη στο agiorgitatsi), είναι μία ιστοσελίδα που ασχολείται, αποκλειστικά με το χωριό μου, τον Αγιώργη.  Όλες οι εργασίες μου που περιέχονται σε αυτό, το έχουν ως σημείο αναφοράς. Η τελευταία , είναι ένα βίντεο-ντοκυμαντέρ για τον Αγιώργη, διάρκειας μιάμισης ώρας περίπου. 

ΑΓΙΩΡΓΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Όλοι μας έχουμε δει πως είναι, όταν γύρω μας υπάρχει ομίχλη και προσπαθούμε να εντοπίσουμε κάτι που μας ενδιαφέρει. Όσο πιο κοντά μας είναι αυτό που προσπαθούμε να δούμε, τόσο πιο καθαρά το βλέπουμε. Αντίθετα όσο πιο μακριά μας είναι, γίνεται δυσδιάκριτο, δυσκολευόμαστε να το δούμε και μερικές φορές δεν το βλέπουμε καθόλου. Δεν το «λογιάζουμε», όπως έλεγε και η γιαγιά μου, όταν δεν έβλεπε κάτι καλά.

Σελίδες