ΤΑ ΣΙΣΣΥΤΙΑ

 

 ( Γράφει η Δασκάλα Κυρία Αρετή Χρυσάγη-Δημητρίου )

 

Τα νιάτα ζουν με το παρόν και το μέλλον. Οι ηλικιωμένοι με το παρελθόν και τις αναμνήσεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες. Εκεί ακουμπούν για λίγο και ξεχνιούνται.

            Έτσι και εγώ λόγω ηλικίας γυρίζω πολλές φορές στα παλιά. Σε χρόνια που πέρασαν δύσκολα, με πολέμους, πίκρες, αλλά πάντα με ελπίδες για κάτι καλύτερο. Αφορμή για να θυμηθώ όλα αυτά που θα γράψω, μου έδωσε η σημερινή κατάσταση και κυρίως τα συσσίτια που βλέπουμε να μοιράζονται στην πόλη μας  και σε άλλες πόλεις που βλέπουμε στην τηλεόραση. Δεν θα αναφερθώ στις πολύ δύσκολες εποχές και στα τότε συσσίτια με το πλιγούρι ( κομμένο σιτάρι ) τα άλαδα και ανάλατα. Ας τα αφήσουμε αυτά. Θα πάω στην εποχή που είχαν σταματήσει οι πόλεμοι και ο εμφύλιος. Είχαν όμως αφήσει ζημιές και καταστροφές σε πολλά κράτη.

          Τότε η Αμερική με το σχέδιο Μάρσαλ, θέλησε να βοηθήσει τα πληγέντα κράτη κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ένα απ αυτά ήταν και η Ελλάδα. Άρχισαν να στέλνουν διάφορα τρόφιμα, κυρίως στα σχολεία. Γάλα σκόνη, τυρί, βούτυρο και τενεκεδάκια με αναψυκτικά. Αυτά έπρεπε να μοιράζονται και να τρώγονται από τα παιδιά στο σχολείο. Το γάλα σκόνη να βράζεται και το τυρί να κόβεται σε μερίδες. Τότε ήμουν δασκάλα στο διθέσιο δημοτικό σχολείο Αγίου Γεωργίου.

          Η κατάσταση τότε ήταν σχετικά καλή. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν εργατικοί και με κόπους έβγαζαν τα προς το ζειν. Τα συσσίτια όμως μας έφεραν αναστάτωση. Γιατί εκτός από τις διδακτικές εργασίες, είχαμε και άλλες. Έπρεπε να έχουμε βιβλίο εισερχομένων ποσοτήτων από τα είδη που έρχονταν. Βιβλίο εξερχομένων μερίδων καθημερινά. Να γράφουν τα ονόματα των μαθητών την ημερομηνία και την καθημερινή μερίδα του κάθε μαθητή. Έπρεπε να τηρούνται όλα αυτά, γιατί ξαφνικά γίνονταν έλεγχοι. Θέλαμε καζάνι για να βράζουμε το γάλα και ζυγαριά για όλα τα άλλα. Ξύλα να ανάβουμε φωτιά και να βρούμε κάποια κυρία, να ανάβει φωτιά και να βράζει το γάλα.

         Σ` αυτό βρεθήκαμε πραγματικά τυχεροί. Βρέθηκε, ή μάλλον προσφέρθηκε μια αξιόλογη γυναίκα, που δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Ας είναι αναπαυμένη εκεί που βρίσκεται. Ήταν η κυρία Χρυσαυγή Ρήγα. Αυτή η γυναίκα δεν έβραζε το γάλα σαν αγγαρεία για τα παιδιά του σχολείου. Λες και το έβραζε για να το πιουν τα παιδιά της. Έπλενε το καζάνι με τέτοια σχολαστικότητα, σαν να ήταν η κατσαρόλα που μαγείρευε στο σπίτι της. Διέλυε τη σκόνη του γάλατος με τόση προσοχή να μη σβολιάζει ποτέ. Το έβραζε πολύ καλά και εγκαίρως, για να κρυώσει λίγο να μπορούν να το πιουν τα παιδιά. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου παιδιού, η κυρία Χρυσαυγή ζύγιζαν και έκοβαν το τυρί σε ανάλογες μερίδες. Παρά την ηλικία της έμπαινε μπροστά στη σειρά των παιδιών κρατώντας μία μεγάλη κουτάλα και μοίραζε το γάλα με δικαιοσύνη. Προέτρεπε τα παιδιά να πίνουν όλα γάλα, γιατί μερικά δεν ήθελαν. Τους μιλούσε τόσο όμορφα που τα έπειθε. Αν έμενε λίγο γάλα, το έδινε στα παιδιά που ζητούσαν δεύτερη κούπα. Η καλοσύνη και η δικαιοσύνη της ήταν απερίγραπτη. Την είχαμε δεξί χέρι ,όπως λένε. Της είχαμε εμπιστοσύνη και είχαμε συνηθίσει τόσο την αείμνηστη Χρυσαυγή, που δεν ανησυχούσαμε για τίποτα.

        Όσο για το βούτυρο και τα αναψυκτικά, (ήταν αρκετά μεγάλα τα τενεκεδάκια),  τα έπαιρναν στο σπίτι τους οι μαθητές κάθε εβδομάδα. Η διανομή συνεχίστηκε δεν θυμάμαι πόσο, γιατί κάθε τόσο ερχόταν νέο γάλα, ολόκληρα σακιά και από όλα τα άλλα. Ενδιάμεσα έρχονταν κάτι κουτάκια με κρέας, άλλα με καραμέλες και άλλα με φουντούκια. Αυτά μοιράζονταν ένα κάθε παιδί και δεν μας κούραζαν. Κάποια στιγμή σταμάτησαν να έρχονται. Σιγά-σιγά η πατρίδα μας και τα άλλα κράτη στάθηκαν στα πόδια τους και δεν είχαν ανάγκη από βοήθεια. Ας ελπίσουμε ότι και τώρα θα δούμε κάποιο φως και την πατρίδα μας να αρχίσει να ορθοποδεί. Να τελειώσει αυτή η κρίση, κυρίως για τους νέους. Αυτοί υποφέρουν περισσότερο με ανεργίες και οικογενειακές υποχρεώσεις. Αναγκάζονται πολλές οικογένειες, όταν δεν εργάζεται κανένας στο σπίτι και πολλοί μοναχικοί άνθρωποι, να τρέχουν στα συσσίτια των εκκλησιών και άλλων επιτροπών. Να στέκονται στη σειρά για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό. Πολλοί από αυτούς, πριν την κρίση εργάζονταν και ζούσαν αξιοπρεπώς. Τώρα έχουν χάσει όχι μόνο την εργασία, αλλά και την αξιοπρέπειά τους.

         Άρα αυτά που θυμάμαι και αναφέρω εγώ, να θεωρηθούν ευχάριστες αναμνήσεις, γιατί τότε κανένας δεν υπέφερε όπως σήμερα.