ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

( Γράφει η Δασκάλα Κυρία Αρετή Χρυσάγη-Δημητρίου )

 

         

 

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από μια σχολική ζωή σχεδόν πέντε χρόνων, από ένα μελίσσι αγνών παιδιών που στα μάτια των δασκάλων έβλεπαν ένα πατέρα, μια μητέρα και άνοιγαν τα εσώψυχά τους πολλές φορές και εξομολογούντο. Μέσα στην τάξη έλεγαν το κάθε τι όπως το ένιωθαν. Έχω αρκετές αναμνήσεις. Θα αναφέρω μερικά πιο πιπεράτα γεγονότα ανωνύμως, για να μην εξυψώσω ή να θίξω μερικά παιδιά, αν και θυμούμαι τα ονόματά τους. ( Είπα στην Κυρία Αρετή, ότι η αναφορά των ονομάτων των παιδιών δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Τα ίδια τα παιδιά με τα οποία επικοινώνησα, μου δήλωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση  με την αναφορά του ονόματός τους. Η Κυρία Αρετή έχει άλλη άποψη. Σεβόμαστε απολύτως την άποψή της, την ευχαριστούμε για τις όμορφες αναμνήσεις που μας χαρίζει και την παρακαλούμε πολύ να συνεχίσει να θυμάται).

         Κάποια μέρα ο κ. Αϊδίνης, Δ/ντής  του σχολείου, πήγε στην Κύμη στην επιθεώρηση για κάποια δουλειά. Έτσι εγώ πήρα όλα τα παιδιά σε μια αίθουσα. Ξαφνικά χτυπά η πόρτα και μου φέρνουν ένα τηλεγράφημα. Το τηλεγράφημα έλεγε. «Λόγω του θανάτου του στρατηγού Παπάγου, θα αργήσουν οι Δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία σήμερα και αύριο». Ο Παπάγος τότε ήταν γνωστός και ως στρατηγός και ως πρωθυπουργός. Λέω στα παιδιά: Παιδιά δεν θα συνεχίσουμε το μάθημα και αύριο δεν θα έχουμε μάθημα, γιατί πέθανε ο Παπάγος (από σφάλμα δεν είπα στρατηγός). Δεν πρόφθασα να τελειώσω και αρχίζουν φωνές και κλάματα από τα παιδιά. Ένα κορίτσι φώναζε δυνατά. Ξαφνιάστηκα. Τι συμβαίνει βρε παιδιά; Το κορίτσι μου λέει: Κυρία ο Παπάγος είναι γαμπρός μου. Εγώ δεν ήξερα ότι υπήρχε παρατσούκλι Παπάγος και τότε κατάλαβα το σφάλμα μου που δεν είπα στρατηγός.

          Κάποια άλλη ημέρα είχαμε ανάγνωση στην Τρίτη και την Τετάρτη τάξη. Μέσα στο κείμενο υπήρχαν οι λέξεις αιμοβόρο ζώο. Ρώτησαν άγνωστη λέξη το «αιμοβόρος». Είπαν τα παιδιά και εγώ, ότι αιμοβόρα είναι τα ζώα που τους αρέσει να πίνουν, να ρουφούν αίμα. Ρώτησα τα παιδιά να μου πουν ποια αιμοβόρα ζώα ξέρουν. Ένα παιδί σηκώνει το χέρι του και μου λέει: Εγώ κυρία ξέρω ένα αιμοβόρο, αλλά δεν είναι ζώο, είναι άνθρωπος. Ξαφνιάστηκα. Το ρώτησα δειλά να μου πει ποιος είναι. Μου λέει: « Όταν ήμουν άρρωστος, με πήγε ο πατέρας μου σε ένα γιατρό στο Αλιβέρι. Σηκώναμε το μανίκι μας όλοι όσοι ήμασταν εκεί και με τη σειρά με ένα μηχάνημα, μας τραβούσε αίμα και γελούσε. Άρα ήταν αιμοβόρος ». Έδωσα στα παιδιά τις εξηγήσεις, ότι ήταν γιατρός μικροβιολόγος και με το αίμα που έπαιρνε θα έβρισκε την αρρώστια για να μας κάνει καλά.

          Κάθε Σάββατο γινόταν επανάληψη στο μάθημα της γραμματικής. Έγραφα ένα κείμενο στον πίνακα και ρωτούσα τα παιδιά να μου πουν τι μέρος του λόγου είναι η κάθε λέξη. Στο κείμενο υπήρχε και η λέξη μητέρα. Ρώτησα κάποιο παιδί και μου απαντά: « Η λέξη μητέρα είναι ρήμα » Ρήμα; Λέω εγώ. Ποιες λέξεις λέγονται ρήματα; Το ίδιο παιδί μου δίνει το σωστό ορισμό. «Ρήμα είναι η λέξη που φανερώνει ενέργεια, κατάσταση κλπ. Σωστά λέω. Η λέξη μητέρα φανερώνει κάποιο από αυτά που είπες; Μάλιστα, γιατί η μητέρα κάνει δουλειές, ενεργεί. Έτσι το είχε καταλάβει.

          Μάθημα αριθμητικής στην Τρίτη τάξη. Σηκώνω ένα μαθητή στον πίνακα, για να λύσει ένα εύκολο πρόβλημα. Αυτός το διάβασε, το ξαναδιάβασε, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τι πράξη πρέπει να κάνει. Για να τον διευκολύνω, του λέω ένα παρόμοιο πρόβλημα απλό, να το βρει με το μυαλό του και να το εφαρμόσει στο άλλο. Του λέω: «Εσύ θέλεις να αγοράσεις ένα καλό μολύβι. Το μολύβι έχει οκτώ δραχμές, εσύ όμως έχεις μόνο τρεις δραχμές. Πόσες δραχμές σου χρειάζονται ακόμα για να το πάρεις; » Η απάντηση. Δεν αγοράζω εγώ μολύβια, μου τα φέρνει ο πατέρας μου. Γέλασαν όλα τα παιδιά και σηκώθηκε άλλο παιδί για να λύσει το πρόβλημα.

          Μάθημα στην πρώτη. Διδασκαλία του γράμματος κάπα (κ). Έγιναν όλα τα σχετικά διδασκαλίας με πρότυπη λέξη «κότα» γράψιμο, χωρισμό σε συλλαβές, χωρισμό σε γράμματα κλπ. Σηκώθηκαν μαθητές και έγραψαν το γράμμα στον πίνακα, στο θρανίο, στον αέρα, στο τετράδιο κλπ. Ζήτησε η δασκάλα να πουν λέξεις που να αρχίζουν από κάπα, για να δει αν το κατάλαβαν καλά. Άρχισαν και είπαν πολλές λέξεις από κάπα. Στο τέλος είπε ένα παιδί καφές. Του είπε η δασκάλα  μπράβο. Ο άλλος είπε κακάο. Πάλι μπράβο. Ο τρίτος ο κάπως άσχετος λέει τσάϊ. Τα δύο ροφήματα πήραν μπράβο, γιατί όχι και το τρίτο;

          Μάθημα θρησκευτικών στην Τρίτη και Τετάρτη τάξη. Το μάθημα ήταν για τον πρωτόκλιτο μαθητή του Χριστού Ανδρέα. Η δασκάλα είπε προφορικά το μάθημα, το επανέλαβε και ένας μαθητής και μετά άρχισαν οι ερωτήσεις επί του μαθήματος. Μεταξύ των άλλων ερωτήσεων και η ερώτηση, γιατί ονομάστηκε ο Ανδρέας πρωτόκλιτος. Αυτό είχε λεχθεί, αλλά κάποιος δεν πρόσεχε. Η δασκάλα τον ρώτησε και αυτός απάντησε. Γιατί τα αρσενικά ονόματα που τελειώνουν σε (ας) και (ης) είναι της πρώτης κλίσης. Ο Ανδρέας τελειώνει σε (ας), άρα είναι πρωτόκλιτος. Τουλάχιστον ήξερε γραμματική.

          Ο επιθεωρητής από την Κύμη, ερχόταν κατά καιρούς για να επιθεωρήσει τους δασκάλους. Γινόταν εξονυχιστική επιθεώρηση. Αφού δίδαξε η δασκάλα το μάθημα που της ανετέθη, άρχισε τις ερωτήσεις στα παιδιά σε όλα τα μαθήματα. Απαντούσαν σχεδόν όλα και σωστά. Πρέπει να έμεινε ευχαριστημένος. Μετά πήγε στην έδρα και κάθισε στην καρέκλα. Λέει στα παιδιά. «Κάθομαι στην καρέκλα. Πώς θα με κάνετε να σηκωθώ;» Εγώ βρέθηκα σε αμηχανία. Τα παιδιά σήκωναν χέρια. Δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να καταλάβω τι θα πουν. Λέγε εσύ λέει ο επιθεωρητής σε ένα παιδί. Και απαντά το παιδί. «Θα σου ψάλλω τον Εθνικό ύμνο». Σηκώθηκε, έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά και έφυγε πήγε στον Δ/ντή λέγοντας. "Έχετε έξυπνα παιδιά" .