ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Όλοι οι Αγιωργήτες που επισκέπτονται και διαβάζουν όσα γράφονται στο "agiorgitatsi", ευχαριστούμε πολύ την κ. Αρετή Χρυσάγη-Δημητρίου, για τις όμορφες ιστορίες που μας χαρίζει. (Είναι αναμνήσεις από την πεντάχρονη υπηρεσία της στο χωριό μας). Ευχόμαστε όλοι να την έχει ο θεός καλά και την παρακαλούμε να συνεχίσει να γράφει τέτοιες όμορφες ιστορίες.

 

 

       Στον Άγιο Γεώργιο έζησα πέντε αξέχαστα χρόνια. Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, δεν τους ξεχνώ. Εκεί γνώρισα καλοσύνη, σεβασμό και εκτίμηση. Δεν ξέρω γιατί όλα αυτά. Η μεγάλη τους καλοσύνη προς τον άνθρωπο; Επειδή ήμουν η πρώτη γυναίκα δασκάλα που πήγαινα στο χωριό τους;  Το σχολείο από της ιδρύσεώς του ήταν μονοθέσιο και πάντα είχε άνδρες δασκάλους. Κι εγώ προσπάθησα να ανταποδώσω την καλοσύνη τους, αγαπώντας και διδάσκοντας όσο καλά μπορούσα τα παιδιά τους. Δεν ξέρω αν το πέτυχα. Αλλά και με τους κατοίκους όλους υπήρχε αλληλοεκτίμηση.

        Τότε είχε αρχίσει η εργασία στη Δ.Ε.Η. Αλιβερίου και εργάζονταν πολλοί άνδρες. Αναγκαστικά η δουλειά στα κτήματα είχε πέσει στις γυναίκες και στα παιδιά ακόμα. Πώς να ξεχάσεις όταν ένα κοριτσάκι μαθήτρια της τετάρτης τάξης, σε παρακαλεί να το αφήσεις μισή ώρα νωρίτερα να φύγει από το μάθημα, να πάει να φτιάξει και να ψήσει την πίτα να έρθουν από το χωράφι να φάνε. Πώς να ξεχάσεις την αγνότητα και αθωότητα των γυναικών του χωριού. Πανέξυπνες, αλλά χωρίς πονηριές. Ότι είχαν να πουν το έλεγαν.

        Θα σας αναφέρω μερικά ευτράπελα που θυμάμαι, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν. Απλώς να ελαφρώσω τα λεγόμενά μου. Τότε οι σχολικές γιορτές στο χωριό, ήταν ένα γεγονός. Αφ ενός να καμαρώσουν τα παιδιά τους και αφ ετέρου να δώσουν μια διέξοδο στην μονοτονία της ζωής τους. Να συναντηθούν με άλλες γυναίκες, να μιλήσουν, να ξεκουραστούν. Την πρώτη χρονιά που ήμουν εκεί του Ευαγγελισμού, με συνεννόηση με τον κ. Αϊδίνη, αποφασίσαμε να επεκταθούμε στη γιορτή με «σκετς», ποιήματα και τραγούδια. Τώρα πια είμαστε δύο και θα υπήρχε βοήθεια. Είχαμε ένα ωραίο και μεγάλο σκετς. «Ο Αθανάσιος Διάκος». Το ρόλο της μητέρας του Διάκου, είχε μια μαθήτρια της έκτης τάξης, η Ελευθερία Καρκαλέτση. Όλα τα παιδιά έπαιζαν θαυμάσια, αλλά η κοπελίτσα ήταν κάτι το ξεχωριστό. Λες και ήταν μάνα και πονούσε. Λες και ήταν ηθοποιός. Στην γιορτή ήταν και ο κ. Σαλής με την κ. Στέλλα. Ο κ. Σαλής είχε συγκινηθεί και συνεχώς σκούπιζε τα μάτια του. Όταν τελείωσε η εορτή συνεχάρησαν παιδιά και γονείς.  Η κ. Στέλλα πήγε να χαιρετήσει την μητέρα της κοπελίτσας.

― Τι παίξιμο ήταν αυτό Βαγγελιώ μου; Μας κατασυγκίνησε. Να την κάνουμε ηθοποιό.

― Εσείς Στέλλα μου που είστε στην Αθήνα. Φροντίστε.

Μια διπλανή της λέει:

― Ξέρεις τι σου λέει να γίνει; Θεατρίνα.

― Πω πώ τι λες Στέλλα μου; Θεατρίνα να την κάνω; Ντροπή. Μην το ξαναπείς. Άφησέ την καλύτερα να δουλεύει στα χωράφια.

Κάποια άλλη μέρα η κ. Στέλλα ήταν στο μπαλκόνι. Από το δρόμο περνούσε η Παρασκευούλα_ με το άλογο.

― Που πηγαίνεις Παρασκευούλα μου;

― Στο Αλιβέρι για ψώνια.

― Μπορείς να μου πάρεις κάτι κι εμένα;

― Μπορώ ότι θέλεις.

― Να σου φέρω λεπτά και να σου πω. Θα μου πάρεις από το φαρμακείο πέντε χαρτιά υγείας. (Τότε στο χωριό ήταν κάτι άγνωστο).

   Το βράδυ γύριζε η Παρασκευούλα. Είχε όλα τα ψώνια σε ταγάρια κρεμασμένα στο σαμάρι και την τσάντα με το χαρτί στην ποδιά της. Έξω από το εκκλησάκι ήταν η κ. Στέλλα.

― Μου πήρες Παρασκευούλα μου;

― Μόνο σου πήρα. Στην ποδιά μου τα φέρνω από το Αλιβέρι. Εμ χαρτί υγείας είναι αυτό.

  Γέλασε η Στέλλα και την ευχαρίστησε. Σιγανά είπε: Που να ξερες…

       Πόσα άλλα θυμάμαι….

       Μια μέρα το ζεύγος Χαρίτου με κάλεσαν να φάμε μαζί. Έφτιαξαν κόκορα κρασάτο. Το φαγητό είχε μεγάλη επιτυχία. Μόλις καθίσαμε στο τραπέζι, είπε η κ. Μαριγώ:

― Έλα Νικολό μου να φάμε. Τέτοιο φαγητό έπρεπε να φάει ο βασιλιάς.

― Μιλάς σωστά της λέει. Έπρεπε να φάει ο Νικολός μου. Από τον Νικολό, έχεις κάποιο κέρδος. Από το βασιλιά τι έχεις;

Πόσο σωστά λόγια.

Έκαναν όμως και διάφορα αστεία για να γελάσουν. Πείραζε ο ένας τον άλλο. Τότε το χωριό δεν είχε καλή ύδρευση. Κουβαλούσαν νερό από τη βρύση, που ήταν χαμηλά στην άκρη του χωριού. Φρόντιζε τότε ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Αϊδίνης, μήπως καταφέρουν να φτιάξουν στα αλώνια ψηλά μια δεξαμενή και μετά με σωληνώσεις να δώσουν νερό σε όλο το χωριό. Είχαν κάνει αιτήσεις στη Νομαρχία και προσπαθούσαν μήπως τα καταφέρουν. Η Νομαρχία απάντησε ότι την τάδε μέρα θα έρθει στο χωριό ο κ Νομάρχης με μηχανικούς, για να δουν επί τόπου. Ο Πρόεδρος φρόντισε να κάνουν και ένα καλό τραπέζι στο σπίτι του, για να τους ευχαριστήσουν. Πρόεδρος ήταν ο κ. Μιχάλης, πατέρας του δάσκαλου. Θα ήταν ο κ. Νομάρχης, οι μηχανικοί, ο παπάς, οι δάσκαλοι και το κοινοτικό συμβούλιο. Για το τραπέζι φρόντισαν πολλοί και έγινε κάποια φασαρία για την ετοιμασία. Είδε την κίνηση η κ. Ζωή, μακαρίτισσα τώρα. Ήταν πολύ καλή γυναίκα, νοικοκυρά, αλλά δεν είχε πάει πουθενά. Δεν είχε κοινωνικότητα. Είχε άγνοια σε πολλά. Ούτε στη Χαλκίδα δεν είχε πάει. Πήγε να ρωτήσει τον άντρα της. Ήταν αστείος και πείραζε τους πάντες. Ξακουστός γι αυτά ο Τίγκας (παρατσούκλι).

― Ω Κώστα. Τι γίνεται στου Μιχαλακού το σπίτι;

― Έχουν έρθει ξένοι από τη Χαλκίδα και ο Νομάρχης. Πήγαινε να ρωτήσεις τι κάνει ο μπάρμπα Τσυριάκος. Η καημένη το πίστεψε και πήγε. Στάθηκε στην πόρτα και ρώτησε ποιος είναι ο Νομάρχης. Μετά προχωρεί, τον χαιρετά και τον ρωτά. Τι νέα από τη Χαλκίδα; Τι κάνει ο μπάρμπας μας ο Τσυριάκος; Τότε όλοι ξέσπασαν σε γέλια και πρώτος ο άνδρας της.

         Με αυτά και άλλα πολλά προσπαθούσαν να ξεπεράσουν την κούραση, τη μοναξιά και να δώσουν λίγο γέλιο στη μονότονη ζωή τους.